//gadiswanny
Tuan Puteri Kedaung

Awak panggil saya wanny
Seorang gadis antilipas
Pencinta kepada alam kehijauan
Seorang peminat tegar ungu violet



Celoteh Tentangku Sahabat Kesayangan




Menteri Kewangan




Perkongsian Ilmu



Halwa Telinga





Borak Kosong

Tinggal jejak disini
Penggunaan bahasa yang indah
Follow wanny . wanny follow semula
Salam perkenalan awak semua ^_^


Penyokong Hebat!

Credits!



Template: Nurul AtiQah
Basecodes: Ainabillah Shafie
Helped: Waniy Pepeng♥
Others: Gadiswanny♥  




'Ayam Dendeng

Assalamualaikum
Rasanya belum terlambat lagi untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2013. Alhamdulillah. Masih lagi diberi kesempatan untuk mengecapi kehidupan kurniaan Allah. Semoga kita sebagai hamba Allah yang lemah ni dapat meningkatkan lagi amal ibadat untuk persediaan alam akhirat. Amin. Seronoknya la buka TV tengok adik - adik yang berkobar - kobar dengan semangat baru pergi ke sekolah. Almaklumlah. Segalanya baru. Stok - stok kawan pun baru juga. Teringin pula hati ni hendak ke sekolah balik, belajar dalam kelas. Rindu saat - saat macam tu. :') 

Wanny sekadar ingin berkongsi resepi. Tidaklah hebat mana pun. Sekadar mencuba dan ubah suai sikit resepi ini ikut cita rasa wanny. Bagi para ibu atau kaum hawa yang hendak mencuba resepi ini, boleh salin resepi dekat kertas kosong ya. Resepi yang sangat mudah untuk dimasak. Sudah cuba masak - masak dekat dapur tu, komen la sikit kalau menjadi. :)

Bahan - bahan yang diperlukan :
  • 1 ketul ayam - dipotong 12
  • 2 ketul gula Melaka ( ikut sedap rasa )
  • 2 sudu besar @ table spoon air asam jawa ( ikut sedap rasa )
  • bawang goreng
  • secubit garam
  • secubit gula
p/s : untuk tambahkan keenakan masam - masam manis, boleh lebihkan sedikit gula dan air asam

Bahan - bahan untuk dikisar dan tumis :
  • 5 tangkai cili kering ( goreng seketika kemudian kisar. Bagi yang suka pedas, boleh tambah lagi cili kering )
  • 10 ulas bawang merah ( dikisar )
  • 2 inci halia ( dikisar )
  • 4 ulas bawang putih ( dikisar )
  • 2 biji buah pelaga ( dikisar )
  • 3 batang kulit kayu manis ( tumis )
  • 3 kuntum bunga lawang ( tumis )
  • 2 kuntum bunga cengkih ( tumis )
Cara - cara Penyediaan :
  • Ayam digoreng seketika dan angkat. Jangan goreng ayam sampai kering.
  • Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga naik bau dan kekuningan. Kemudian, masukkan bahan - bahan yang dikisar. Tambahkan sedikit air.
  • Apabila sudah mula naik baunya, masukkan pula air asam jawa dan gula melaka.
  • Seterusnya, masukkan secubit garam dan gula secukup rasa.
  • * Bagi mereka yang suka rasa pedas - pedas lada hitam, masukkan secubit serbuk lada hitam.
  • Masukkan ayam dan gaul rata.
  • Bagi anda yang suka kuah lebih dalam masakan, tambahkan sedikit air.
  • Biarkan mendidih selama 5 - 10 minit sehingga ayam tadi masak sepenuhnya.
  • Akhir sekali, bolehlah masukkan bawang goreng.
  • Angkat dan hidangkan di atas pinggan.
  • Sedia untuk dimakan! Sedap. Jangan lupa mencuba masak di rumah okay. ^_^



p/s : Resepi ini wanny kongsikan dengan anda semua. Sangat mudah cara penyediaannya. Simple but nice. Cuba nanti okay. :)

Labels: